Eye for Design

I first met Dr. Jeff Holt when I sold him my old house. They moved back to their hometown, so Jeff could join his father’s optometry practice. They loved my interior so much they hired me to design their new (my former) home once they moved in!

Once settled, Dr. Holt was ready to reinvent the look of the clinic. He called me to help with Phase One, which was renovating their optical department. To learn more about Holt Eye Clinic, and to see additional views of the newly renovated optical department, visit their website (under “Eyewear Gallery”).

With Phase One completed, we moved to Phase Two, which consisted of the waiting area, beverage bar, public restrooms, and cataract waiting room. I love how the finished project proves commercial space can be bright and fun….and unexpected!

In my completely biased opinion, these are some of the best before and afters…. The waiting area was completely transformed from dark wood and mismatched furnishings:

To this:

As the main waiting area, we wanted people to instantly feel welcome and refreshed. Painting the walls and brick white opened the space. Keeping the trim a medium gray added a nice contrast to the walls and provided a more structured feel.

We kept the furniture light and modern as well. The couches and chairs are from Evo Business Environments, and the coffee table is from Jill White Designs. The carpet by J & J Flooring Group provided a little color, and the pattern added some movement to the design.

Okay, a crowning jewel of this reno has to be the letter stools in the main waiting area. I was inspired by similar seating I’d seen at market in 2015. I filed them away in the recesses of my brain and knew they’d be the perfect fit for Holt. (Don’t you agree?) They were designed by ME and perfectly built by Troy Turner with Turner Custom Millwork.

Holt_waiting w stools
“After” photos in this post courtesy @3wirephotography.

The “O” is an upholstered storage ottoman from Evo. It mimics the “O” in the Holt logo. The remaining letters are custom made woodwork. Making the stools even cooler, they are constructed of 110-year-old oak and cypress reclaimed from an old general store/post office in South Arkansas. They are finished with a clear satin poly.

We also redesigned the beverage/media area. Here is the space before:

Fun, right? I knew the area needed to be modernized and lighted up (in every sense). Here is the end result:

Yep, it’s the same space! The addition of the beverage bar helped add a little extra hospitality for patients. The use of aqua added a calming element. The cabinetry and countertops in the beverage bar and the restrooms are glossy white plastic laminate by Wilsonart. The beverage bar wall tiles are glossy white tiles made of PVC (another fun market find)! We added some greenery and some gold accents to make the space more inviting.

We also updated the cataract waiting area in the back of the clinic:

I love the addition of the lamps and the modern coffee table. The lamps and accent pillows are from Target, the tables from Jill White Designs, the sofa from Evo, and the white chairs from Wayfair Trade. The colorful abstract is by Lauren Meredith Art.

The restrooms also needed an overhaul, and I was happy to oblige. Here is the before and after of the ladies’ room:

We added simple but modern touches. How about that wallpaper, which is courtesy @eykondesign. (And “hello” from the mirror again!)

And now for the men’s room:

Incredible, right?

I loved working on this project, and Holt Eye Clinic was an amazing client. I love knowing their patients are enjoying a happy, open building! Don’t be afraid to approach commercial design with a fresh perspective. Adding unexpected textures, colors, and finishes can make all the difference in the completed project.

XO,

Jill

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s